top of page

ALDATMA ÜZERİNE 1


İlk olarak aldatmak nedir, neler aldatma kapsamına girer bunlara değinelim. Literatürdeki tanımına baktığımızda ilişkinin dışında kalan biriyle cinsel birliktelik yaşanması olarak tanımlandığını görüyoruz. Ama her aldatma cinsellik içermeyebilir. Hatta aldatmanın duygusal aldatma, cinsel aldatma ve yeni yeni de online aldatma şeklinde kategorizasyonlaştığını da biiyoruz. Daha temele indirdiğimizde aldatma aslında iki insanın anlaşıp mutabıklaştığı kuralların dışına çıkmak demektir.

Sağlıklı bir ilişkide her birimizin ilişkiden neler beklediğimizi nelerin kırmızı çizgimiz olduğundan bir miktar bahsetmesi gerekiyor. Çünkü aldatma terimi herkes için farklı anlama çıkıyor olabilir. Ben partnerimin bir başkası ile flört etmesini aldatma olarak sayabilirim bir başkası ise sadece cinsel deneyimleri aldatma olarak görebilir. Benim için aldatma sayılan bir eylem bir başkası için aldatma sayılmayabilir. Hatta bir başkasının bulunmadığı “kandırma”ların bulunduğu bir durum da aldatma olarak  sayılabilir. Diyelim ki partnerimizle bir birikim yapıyoruz ama partnerimiz bize sormadan ortak birikimimizi gizlice harcıyor bu da diğer partner için bir aldatma sayılabilir. Yani demem o ki aldatma kavramı görünenden çok daha kapsamlı derin bir konu. Ama bugün burada 3. Kişilerin dahil olduğu aldatmalardan bahsedelim.

Peki aldatmalar neden yaşanır? İnsanlar neden aldatır?

Aldatma dediğimiz zaman bizim aklımıza hemen duygusal aldatma geliyor. Duygusal aldatma “Ben ilişkimde mutsuzum, ilişkimde iyi hissetmiyorum bu sebeple mutluluğu tatmini dışarda arıyorum.” Demektir. Ancak her aldatma bu şekilde gerçekleşmiyor. Bir de durumsal aldatma var. Bu da koşullar el verdiğinde benim ilişkimden memnun olmamdan bağımsız bir şekilde o koşullarda karşıma çıkan insanla girdiğim etkileşimi kapsıyor. Böyle söyleyince biraz korkutucu farkındayım. Biz ilişkimize emek verelim duygusal yatırımlar yapalım ancak aldatmanın bir şekilde “anlık” olabilme riski insanı korkutabiliyor haklısınız. Ancak bu bilgiyle sürekli aldatılır mıyım endişesi yaşamak bizi ilişkimizde kafese sokmak demektir.  Bazı şeyler bizim kontörlümüz dışında bağımsız bir şekilde ilerleyebilir şeklinde düşünmek daha özgürleştirici olacaktır. Durumsal aldatma en çok stres, alkol, madde, seyahat gibi dinamiklerle birlikte görülmektedir. Yani bireyin iradesini daha az kullandığı yerlerde durumsal aldatma yaşandığı bilinmektedir. Burada kişi, daha sağlıklı stresle baş etme yöntemlerine ihtiyaç duymaktadır şeklinde değerlendirilebilir.

Literatüre baktığımızda duygusal aldatmanın sebepleri olarak 8 motivasyon maddesi ortaya çıkıyor.

1.       Partnere karşı duyulan öfke ve üzüntü:

Eğer partnerimizin bizi anlamadığını bizi sevmediğini, ihmal ettiğini düşünüyorsak bu içimizdeki yoğun öfke ve üzüntü ile aldatma motivasyonu uyandırabiliyor.

2.       Daha fazla cinsellik isteği:

Libido uçurumu dediğimiz bir partnerin diğer partnerden daha fazla cinsellik yaşama isteği ve bu isteğinin karşı taraf tarafından duyulmaması ve tatmin edilmemesi. Bunun üzerine konuşulmaması maddelerden biridir.

3.       İlişkide yeterince ilgi ve şefkat alamama:

Partnerlerden birinin ilişkide görülmediğini hissetmesi, ilişki içerisinde yalnız hissetmesi, aynı evin içinde iki yabancıya dönüşmeleri aldatmaya motivasyon kaynağı olabiliyor.

4.       İlişki bağlılığının azalması

Yani “biz” olmaktan çıkıp “ben” ve “sen” olmaya başlaması

5.       Kendimizi daha yeterli ve değerli hissetmeye ihtiyaç duyma

6.       Partnerimizin bize kötü davranması

1, 3, 4, 5 maddeleriyle birlikte bu madde kişide öç alma isteği doğurabiliyor. ve aldatmaya yönlendirebiliyor.

7.       Kişinin daha fazla cinsel partner veya farklı cinsel deneyim yaşama isteği

8.       Durumsal faktörler


Aldatmanın altında hangi motivasyon yatarsa yatsın diğer partner için çok yıkıcı olduğu bir gerçek. Burada bu maddeleri sıralarken aldatmayı meşrulaştırma veya birilerini yargılama amacında değilim. İnsanlar neden aldatır sorusu bana danışanlarım tarafından sıklıklıkla sorulan bir sorudur. Biraz literatür bizlere neler söylüyor bu konuyla ilgili bunlara değinelim istedim. Bir sonraki yazımda Aldatmadan sonra ilişki tekrar kurtulabilir mi üzerine değineceğim.

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ÇOCUKLARDAN ÖĞRENECEKLERİMİZ

Yeni yeni koşmayı deneyimleyen, bunları yaparken de birçok kez düşen yeğenimi gözlemlerken fark ettim. Düştüğü zaman “Bak yine hata...

Comments


bottom of page